Hirven metsästys alkaa olla
vauhdissa koko maassa. Yli 110.000 metsästäjää vietti yli 1,3 miljoonaa
metsästyspäivää hirvijahdissa viime vuonna. Lihaa metsästäjät saivat yli 5
miljoonaa kiloa. Metsästystilastoissa tälle saaliille on vuosittain laskettu
laskennallinen arvo. Perinteisellä tavalla laskettuna hirvisaaliin arvo oli
viime vuonna yli 35 miljoonaa euroa.
Hirvi onkin tärkein riistalaji
Suomessa. Siksi olikin arvokasta, että Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos määritti
hirven arvon uudella tavalla. Hirvenlihan
arvo määritettiin tutkimuksessa muun muassa lihan tuotannosta ja
jalostuksesta syntyvän jalostusarvon perusteella. Näin sen arvoa voidaan
verrata muihin yhteiskunnan toimintoihin tai tuotteisiin. Alustavan arvion
perusteella metsästyskustannusten ja jalostuksessa ja vähittäiskaupassa syntyvä
jalostusarvo oli noin 150 miljoonaa euroa.
Metsähallitus puolestaan selvitti
yhdessä Ruralia-instituutin kanssa valtion maiden
lupametsästäjien aluetaloudellista merkitystä. Ne olivat yllättävän suuret.
Esimerkiksi Lapissa metsästäjät käyttivät matkoillaan 10,9 miljoonaa euroa,
Kainuussa 5,6 miljoonaa euroa ja Pohjois-Pohjanmaalla 3,3 miljoonaa euroa.
Kaiken kaikkiaan valtion mailla liikkuneiden metsästäjien suorat
aluetaloudelliset vaikutukset olivat 24,1 miljoonaa euroa 135 henkilötyövuotta.
Eniten näistä euroista hyötyivät syrjäiset muuttotappiokunnat Lapissa ja
Kainuussa. Kun vielä muistetaan se, että Metsähallitus tarjotessaan
metsästysmahdollisuuksia ei käytä siihen lainkaan valtion budjettituloja, vaan
metsästäjien lupatuloja, nousee metsästyksen aluetaloudellisten vaikutusten
arvo entisestään.
Metsähallitus selvitti
samanaikaisesti myös metsästyksen hyvinvointivaikutuksia. Metsästys lisäsi
merkittävästi vastaajien sosiaalista, psyykkistä ja fyysistä hyvinvointia. Kun
kaikkiaan esimerkiksi viime vuonna metsästyspäiviä oli RKTL:n virallisen
Metsästys-tilaston mukaan yli 3,5 miljoonaa, niin hyvinvointivaikutukset olivat
huimat.
Riista- ja kalatalouden
tutkimuslaitoksen Hirvenliha
metsästä kulutukseen -julkaisun mukaan Suomessa vähittäismarkkinoille
päätyy hyvin vähän riistalihaa. Suurin osa saaliista kulutetaan metsästäjien
kotitalouksissa. Esimerkiksi hirvenlihasta vain noin 2 % päätyy
elintarvikejalostusyrityksille. Halusimme maa- ja metsätalousministeriössä
yhdessä Suomen Metsästäjäliiton kanssa saada aikaan tähän edes pientä muutosta.
Ministeriö rahoitti Metsästäjäliiton erityisen Riistaruoka –hankkeen. Hankkeen
tavoitteena oli lisätä suomalaisen riistalihan vaikuttavuutta ja arvostusta
välittämällä riistalihaan liittyvää tietoa ja luomalla välineitä riistasektorin
ja kuluttajien väliseen vuorovaikutukseen.
Hankkeessa perustettiin Riistaruoka.fi –sivusto, jossa on runsaasti
ammattilaisten laatimia riistalihareseptejä eri riistalajeista, lisäksi sivulle
voi toimittaa julkaistavaksi oman maukkaan riistaan perustuvan reseptinsä.
Sivustolla on myös tietoa niistä vaatimuksista, jotka tulee ottaa huomioon
saatettaessa riistalihaa markkinoille. Sivustolle voi jättää ilmoituksen
myynnissä olevasta riistalihan erästä, samoin sinne voi ilmoittaa halukkuudesta
ostaa riistaa.
Sivustoon kannattaa perehtyä jo
vaikka nyt viikonloppuna!
Neuvotteleva virkamies Sami Niemi
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti